تحلیل عاملی تاییدی CFA
تحلیل عاملی:
تحلیل عاملی میتواند دو صورت اکتشافی و تاییدی داشته باشد. اینکه کدام یک از این دو روش باید در تحلیل عاملی به کار رود مبتنی بر هدف تحلیل داده هاست. تمایز مهم روشهای تحلیل اکتشافی و تاییدی در این است که روش اکتشافی با صرفهترین روش تبیین واریانس مشترک زیربنایی یک ماتریس همبستگی را مشخص میکند. در حالی که روشهای تاییدی (آزمون فرضیه) تعیین میکنند که دادهها با یک ساختار عاملی معین (که در فرضیه آمده) هماهنگ اند یا نه.
از سوی دیگر بیشتر مطالعات ممکن است تا حدی هم اکتشافی و هم تاییدی باشند. زیرا شامل متغیر معلوم و تعدادی متغیر مجهولاند. متغیرهای معلوم را باید با دقت زیادی انتخاب کرد تا حتی الامکان درباره متغیرهای نامعلومی که استخراج میشود اطلاعات بیشتری فراهم آید. مطلوب آن است که فرضیه ای که از طریق روشهای تحلیل اکتشافی تدوین میشود از طریق قرار گرفتن در معرض روشهای آماری دقیقتر تایید یا رد شود. تحلیل اکتشافی نیازمند نمونههایی با حجم بسیار زیاد میباشد.
تمایز مهم روشهای تحلیل اکتشافی و تاییدی در این است که روش اکتشافی با صرفهترین روش تبیین واریانس مشترک زیربنایی یک ماتریس همبستگی را مشخص میکند. در حالی که روشهای تاییدی (آزمون فرضیه) تعیین میکنند که دادهها با یک ساختار عاملی معین (که در فرضیه آمده) هماهنگ اند یا نه.
تحلیل عاملی تاییدی(Confirmatory factor analysis (CFA) ):
طی آن محقق انتظار دارد طرح و نقشه خاصی از عوامل پنهان در ماورای متغیرها را بیازماید. در این نوع، انتظار می رود متغیرها چیدمان خاصی داشته باشند. در این روش محقق به آزمون فرضیاتی مربوط به یک ساختار عاملی خاص اقدام می کند. در این تحلیل فرض میشود دادههای تجربی را بر پایه چند پارامتر نسبتا اندک، توصیف تبیین یا توجیه میکند. این مدل مبتنی بر اطلاعات پیش تجربی درباره ساختار داده هاست که میتواند به یکی از اشکال زیر باشد:
- یک تئوری یا فرضیه.
- یک طرح طبقه بندی کننده معین برای گویهها یا پاره تستها در انطباق با ویژگیهای عینی شکل و محتوا.
- شرایط معلوم تجربی.
- دانش حاصل از مطالعات قبلی درباره دادههای وسیع.
این شکل از تحلیل عاملی از طریق نرم افزارهای Lisrel و Amos و … محاسبه می شود.
سلام
ممنون
ساده و قابل فهم بود